Dom > Znanja > Sadržaj

Tehnologija sušenja smrzavanjem

Nov 18, 2019

Već prije dvije godine neki su stručnjaci predložili da se tradicionalna kineska hrana za kuhanje promijeni iz domaće zadaće i nejasne kontrole u veliku industrijsku proizvodnju. Čak i ranije, tvrtke u Šangaju izbacivale su kong svinjske kung pao, a tvornice u Unutarnjoj Mongoliji proizvodile su juhu od jela od jela. Hubei odnedavno donosi vijesti, „riža sa osam blaga“ koju proizvodi neka tvornica u gradu Sha-u postaje novogodišnja roba koju lokalni stanovnici ubrzo puknu, a proizvod na vrijeme nema na skladištu.

Bez obzira da li se radi o jelu, juhi ili jelu, uz mnoštvo brze hrane koja se uglavnom koristi smrznuta, suha na zraku, tehnologija vakuumske dehidracije, u osnovi može osigurati stil izvornog jela. Između svih tehnologija za održavanje svježeg izgleda, postupak sušenja smrzavanjem u nastajanju čini se više prepoznat od strane dotičnih stručnjaka.

Tehnologija smrzavajućeg sušenja skraćenica je tehnologije liofilizacijom. Prvo zamrzava vodu iz hrane u ledu, a zatim je sublimira na visoku toplinu, čime dehidrira i isušuje hranu. Dehidrirana hrana nije se mogla dugo održavati svježom zbog oslobađanja mikroorganizama i enzima kroz vodu. Kad je potrebno jestivo, treba samo još malo dodati vodu, tada hrana može vratiti izvorni izgled, a boja, slatki, okus, oblik su nepromjenjivi. Budući da se hrana suši na niskim temperaturama i u siromašnom kisiku, izvorne hranjive tvari gotovo su netaknute, pa je i hranjive poput svježe hrane. Pored toga, visoka stopa dehidratacije od preko 95% uvelike produžava rok trajanja ove hrane. U slučaju dobrog pakiranja, smrznuta hrana bez konzervansa može se čuvati na sobnoj temperaturi više od 5 godina, a težina izuzetno je lagan, što se lako transportira.