Dom > Znanja > Sadržaj

Učinak konzervirane hrane na okoliš

Dec 02, 2019

Od konzerviranih oraha do konzerve Escargot - recite što hoćete, ali ne možete se raspravljati s činjenicom da su konzervirane namirnice ovdje i ostale. Konzervirana hrana smo prihvatili kao dio našeg modernog načina života bez razmišljanja o njihovim utjecajima na okoliš i našu dobrobit. Sljedeći članak govori o prednostima i nedostacima ove moderne pogodnosti.

Prednosti

Ljudi to u početku ne shvaćaju, ali konzervirana hrana ima prednosti osim priručnih funkcija za ona vremena kad nema vremena za kuhanje ili kad kampirate.

Prvo, s novim, tanjim materijalima koji se koriste za limenke moguća je veća ušteda energije. U starijim danima limenke su bile 40% deblje i dosta heftije, što znači da je potrošena energija bila barem 40% veća nego danas. Uprkos tome, tvrdit ćete da bi upotrijebljeni materijali morali minirati i obrađivati, što će trošiti ogromne količine energije. Srećom po nas, ekološki orijentisane pojedince, recikliranje samo jednog aluminija može dovesti do uštede energije od 95%, dok reciklirane čelične limenke štede najmanje 60% energije. U konačnici, što više reciklirate limenke, to postaje vaš doprinos uštedi energije.

Uz to, limenke su dugoročno održivije od ostalih vrsta ambalaže. Na primjer, papirna ambalaža ima veću mogućnost kontaminacije jer se lako može oštetiti - da ne spominjemo stabla potrebna za papir. Druga ključna točka je da postupak konzerviranja osigurava iskorjenjivanje štetnih mikroorganizama prije nego što se konzerva čvrsto zatvori. Jednom zapečaćeni mikroorganizmi ne mogu ući u sadržaj na taj način štiteći potrošače od trovanja hranom. Očito je da je to uz pretpostavku da se poštuju sigurnosne mjere poput čuvanja do isteka roka valjanosti.

Profesionalni nutricionisti navode da su konzervirane namirnice jednako hranjive poput smrznutih ili svježih proizvoda. Zapravo, razlikuje se od većine svježe hrane koja je ubrana prije nego što sazri - za računanje putovanja na tržnice, konzervirana hrana obično se proizvodi od zrelog voća i povrća koji su bolji izvor hranjivih sastojaka od njihovih nezrelih ekvivalenta. Također biste trebali imati na umu da je utjecaj ugljika ostavljen prilikom rukovanja i skladištenja smrznute i svježe hrane prije nego što stignu do tablica potrošača. Sada, razlikujte to s konzerviranom hranom. Čim se konzerve pakiraju, neće im trebati energije izvan prostora koji zauzimaju na policama.

mane

Dakako, i konzervirana hrana ima svojih nedostataka. Nutricionisti ukazuju na značajno smanjenje minerala i vitamina koji su osjetljivi na toplinu - koji se uništavaju tijekom procesa konzerviranja. Vitamin C i folna kiselina dvije su važne hranjive tvari koje se na ovaj način gube.

Drugo, količina natrija, šećera i drugih konzervansa može biti štetna za zdravlje. Da biste mu se suprotstavili, pročitajte etikete i odaberite konzervirane namirnice s malo šećera i s malo soli.

Bez obzira na to, prednosti konzervirane hrane u današnjem užurbanom načinu života daleko prevazilaze njihove nedostatke. Na taj način osigurajte da vam je krupnica opskrbljena raznovrsnim materijalima od konzervirane rajčice do kriške breskve. Nadalje, imajte na umu da radite za okoliš tako da reciklirate svoje rabljene limenke!