Dom > Znanja > Sadržaj

Je li riba u konzervi zdrava?

Sep 03, 2019

Riba je bogata prehranom, i to ne samo zato što je sadržaj bjelančevina visok, lako se probavlja, sadrži B vitamine i kalcij, cink, selen, jod i druge minerale, već i zato što je masnoća bogata omega 3 masnim kiselinama, što je korisno spriječiti kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti i promicati intelektualni razvoj. No, mijenja li se hranjiva vrijednost ribe ako se konzervira?

Riba je bogata bjelančevinama i različitim hranjivim tvarima, vrlo niskom kiselošću, posebno ih je lako uzgajati, pa to konzervirajte na 115 - 121 ℃ sterilizaciji i visokom tlaku. Tako visoke temperature malo utječu na bjelančevine, ali uzrokuju gubitak puno vitamina B skupine u njemu. Stoga se sadržaj vitamina B1 u konzervi može smanjiti na oko polovice svježe ribe, a dugoročno skladištenje će se dodatno smanjiti.

Međutim, svaki nedostatak ima svoju prednost. Visoka temperatura i toplina pod visokim pritiskom čine kosti mekanima i hrskavim, omogućujući da se kalcij u njima otapa u velikim količinama. Kao rezultat, količina kalcija u konzerviranoj ribi povećala se više od 10 puta u usporedbi sa svježom ribom, a nije došlo do gubitka željeza, cinka, joda, selena i drugih minerala. Dakle, jedenje konzervirane ribe ima smisla za mineralne dodatke.

Konzervirana riba može izdržati i do 24 mjeseca, što mnogi potrošači pretpostavljaju zato što sadrži konzervanse. Ne baš. Konzervirana hrana je važna metoda prerade hrane, a to je da se sirovina nakon ispušnih plinova, visokom temperaturom stavi u zatvorenu posudu, uništi razni mikroorganizmi i bakterije, uništi aktivnost enzima, spriječi vanjsko zagađenje i kisik, kako bi se zadržalo hrana stabilna i jestiva duže vrijeme. Kao rezultat toga, većina konzerviranih riba ne sadrži konzervanse i potrošači ih mogu sigurno jesti.

No, kad jedete konzerviranu ribu, pazite da ne jedete više od dvije limenke tjedno (svaka sadrži oko 225 grama ribe); Među njima, pržena i dimljena riba imala je bolje ne više od 1 limenke; Trudnice, dojilje i mala djeca ne bi smjele jesti što više. Ljudi koji vole jesti konzerviranu ribu trebaju obratiti pozornost na uravnoteženu prehranu, jesti više svježeg povrća, voća, graha i jama, poboljšati sposobnost protiv zagađenja, kako bi se izbjeglo dugotrajno konzumiranje velike količine konzervirane ribe može imati štetne učinke na zdravlje. Kada jedete konzerviranu ribu, budite oprezni da ne jedete više od dvije kutije tjedno.